Obrtničke novine

HOK nezaobilazni sudionik promjena za buduće knjigovođe

U Osijeku održan Okrugli stol: Nužno je osuvremeniti obrazovanje za knjigovođe!

Povod održavanja Okruglog stola u Osijeku 24. siječnja, na temu obrazovanja za knjigovođe, bio je trenutni program strukovnog obrazovanja, kojim se nakon četverogodišnjeg školovanja za zanimanje ekonomist ne stječu odgovarajuće kompetencije za knjigovodstvenu struku.

Tema je okupila ključne dionike pa su tako uz predsjednicu Sekcije računovođa HOK-a, Đurđicu Mostarčić, sudjelovali i predstavnici Ekonomske i upravne škole u Osijeku, obrtnici - vlasnici knjigovodstvenih servisa, predstavnici HUP-a i HGK Udruženja poslovanja nekretninama.

Predstavnica HOK-a je i ovom prilikom upozorila na nemogućnost pronalaska kvalitetnog kadra na tržištu rada u ovom sektoru. U Hrvatskoj ne postoji strukovna škola koja je programski namijenjena računovodstvenoj struci. Osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem za zanimanje ekonomist, zbog malog broja sati praktične nastave nisu odmah spremni za tržište rada, već se moraju educirati u knjigovodstvenim servisima gdje računovođe u svom zahtjevnom radnom rasporedu moraju naći dodatno vrijeme za njihovu edukaciju.

Također, ovakav sustav obrazovanja onemogućava učenicima uvid u stvarnu dinamiku računovodstvene struke. Nakon 500 sati računovodstva (bez prakse) kroz četiri godine školovanja, nije čudno da mladi danas ne žele raditi taj posao jer im se čini dosadan. Potrebno je raditi na promociji ove struke, naglašavati koliko je ona vrijedna i potrebna svima, kojom god gospodarskom aktivnošću se bavili.

Zaključak okruglog stola jest da je nemoguće promijeniti postojeći program već  je potrebno raditi na stvaranju novog mogućeg zvanja – ekonomist za knjigovodstvene poslove. Dogovoreno je da se Ekonomskom fakultetu u Osijeku dostave prijedlozi vezani uz program obrazovanja za računovodstvenu struku.

Izvor. www.hok.hr


Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr