Obrtničke novine

Održana radionica za uvođenje mehanizama ranog upozoravanja malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj

Projektom „Early Warning“ pružat će se konkretna podrška obrtnicima koji se susretnu s mogućim poteškoćama u poslovanju

Ako se poslovna kriza prepozna u ranom stadiju te se poslovnom subjektu pruži pomoć i podrška kako bi iz iste izašao, velika je vjerojatnost da će tu poslovnu krizu i prebroditi. Upravo na ovo se oslanja projekt „Early Warning“ kojim će se uspostavljati mehanizmi te osiguravati alati ranog upozoravanja. 

Njime će se obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima omogućiti rano otkrivanje teškoća u poslovanju te će im se osigurati savjeti, podrška i  stručna pomoć za izlaz iz krize. Na razini Europske unije projekt „Early Warning“  već je dao rezultate. Naime, od 2017. do 2019. godine u tzv. „prvom valu“ mehanizmi ranog upozoravanja uspostavljeni su u četiri države članice: Poljskoj, Španjolskoj, Italiji i Grčkoj te je njime obuhvaćeno više od 2500 malih i srednjih poduzeća.  

„Drugim valom“ uz Finsku, Litvu i Sloveniju obuhvaćena je i Hrvatska. Prepoznajući važnost i korisnost za obrtnike, Hrvatska obrtnička komora uključila se u ovaj projekt te tim povodom u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom gospodarskom komorom organizirala radionicu „Uspostava Early Warning mehanizama u Hrvatskoj – radionica za konzultante“.

Za provođenje ciljeva projekta „Early Warning“ stručnjaci – konzultanti najvažnija su karika. Na radionici se govorilo se o načinu rada konzultanata te o primjerima dobre prakse iz zemalja Europske unije koje već provode ovaj značajan projekt. Hrvatskoj će u procesu uspostave mehanizma na raspolaganju biti mentorska organizacija iz Danske. Pružanje konzultantskih usluga predstavio je Bent Aage Madsen iz Danske te  konzultantice iz Grčke, Popi Vasilaki i Evangelia Daratsanou.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr