Obrtničke novine

HOK inzistira da se obrtnicima omogući slanje e-računa u ime obrta putem elektronične osobne iskaznice (eOI)

Obrtnici ne mogu slati e-račune putem eOI bez plaćanja digitalnog certifikata stoga je Hrvatska obrtnička komora uputila prigovor na FINA-inu aplikaciju za slanje e-računa

Povremeno slanje e-računa prema obveznicima javne nabave uređeno je Zakonom o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/18).

Za ovu potrebu obrtnicima je omogućeno koristiti FINA-inu web aplikaciju za izdavatelje putem koje je moguće pojedinačno slanje računa prema obveznicima javne nabave.

Međutim, FINA upozorava da korisnik koji je proces registracije odradio putem elektronične osobne iskaznice građana Republike Hrvatske (eOI) i šalje račune putem eOI, račun šalje kao fizička osoba. U slučaju da korisnik ima potrebu slanja računa u ime obrta, mora posjedovati digitalni certifikat na kripto uređaju koji glasi na ime obrta.

Hrvatska obrtnička komora ovakvo postupanje smatra nedopustivim jer su obrtnici dovedeni u zabludu prikazivanjem da će moći slati e-račune putem eOI i bez plaćanja digitalnog certifikata, dok iz prakse proizlazi da to mogu činiti samo fizičke osobe.

S ciljem izgradnje narušenog povjerenja, optimiziranja poslovnih procesa obrtnika te izbjegavanja dodatnog financijskog opterećenja obrtnika, Hrvatska obrtnička komora inzistira da se obrtnicima omogući slanje e-računa u ime obrta putem eOI.

Izvor:www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr