Obrtničke novine

Održan sastanak s predstavnicima udruga ugostitelja

Ugostitelji dali podršku traženjima Hrvatske obrtničke komore

Povodom 4. kruga porezne reforme te najavljenog javnog savjetovanja na tu temu predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec na sastanak je primio predstavnike udruga ugostitelja. 

Sastanku su prisustvovali Marin Medak, iz Nezavisne udruge ugostitelja, Vedran Jakominić iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split te Petar Lovrić iz Udruge nezavisnih poslodavaca poduzetnika. Ugostitelji su podržali dugogodišnji rad Hrvatske obrtničke komore i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a na unaprjeđenju struke, ali i prijedloge HOK-a za 4. krug poreznog rasterećenja gospodarstva. Posebno je istaknut zajednički stav oko sljedećih zahtjeva:

  1. Snižavanje stope poreza na dohodak s trenutnih 24% na 18%
  2. Priznavanje troška reprezentacije u 100% iznosu
  3. Neoporezivi tretman napojnica u gospodarstvu

Navedene mjere koristit će ne samo ugostiteljima, već cjelokupnom gospodarstvu, poslodavcima, radnicima i građanima Republike Hrvatske. Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo što se snižavanjem porezne stope u ugostiteljstvu i onim ugostiteljskim objektima koji nemaju u ponudi pripremu i posluživanje hrane omogućio niži PDV sukladno Zakonu o hrani. Predsjednik HOK-a je argumentirano objasnio nazočnima kako mjere koje HOK predlaže imaju cilj rasteretiti gospodarstvo u cjelini i da je njihov učinak dugoročan. Sudionici sastanka, podržavajući predstavljene mjere posljednjih poreznih rasterećenja, izrazili su zabrinutost da će učinak jednog dijela predloženih mjera biti zanemariv, a dodatno će administrativno opteretiti poduzetnike u prilagodbi poreznih knjiga. Svi prisutni složni su u stavu da je potrebno ukazivati nadležnim tijelima na očekivane poteškoće i dodatne troškove koje minimalne mjere mogu izazvati kao i da je potrebno sustavno raditi na unaprjeđenju odluka Vlade i zakonskim izmjenama kojima se uvjeti poslovanja poboljšavaju.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr