Obrtničke novine

Hrvatska obrtnička komora okupila ribare na 24. Susretu u Dubrovniku

Ceh za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore: Tražimo smanjenje obaveza i svih troškova za ribarska plovila te hitan sastanak na ovu temu s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

24. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore, koji se održao od 7. do 9. studenog, u Dubrovnik je privukao gotovo 200 sudionika.

Ovogodišnje okupljanje struke u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a još jednom je svojim sadržajem, programom i sudionicima potvrdilo kako je mjesto na kojem se glas ribara sluša i uvažava.

„Hrvatska nije velika zemlja, ali zato su hrvatski ribari veliki ljudi, koji su dokazali da se zajedničkim nastupom može mnogo postići. Ovu činjenicu moramo isticati kako bismo potaknuli i druge cehove da upornim angažmanom postignu ono što je smisao postojanja ceha – aktivno sudjelovanje u kreiranju politika s ciljem zaštite obrtničkih prava. Zadovoljan sam što je to, u ovom slučaju, prepoznalo i nadležno Ministarstvo“, pohvalio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec rad Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore te svečano otvorio ovogodišnji Susret.

Otvorenju 24. Susreta ribara HOK-a, prisustvovali su i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, biskup dubrovački, monsinjor Mate Uzinić, kao i pomoćnik ministrice poljoprivrede mr.sc. Ante Mišura, sa suradnicima.

Tijekom dva dana kroz panel rasprave obrađivale su se aktualne teme iz ribarskog sektora u kojem su uz predstavnike struke sudjelovali predstavnici resornih ministarstava te stručnjaci iz ovog područja. Tako su sudionici imali priliku čuti kakvo je aktualno stanje i perspektive u ribarstvu, razgovaralo se o Operativnom programu za ribarstvo i pomorstvo za razdoblje 2014. -2020., a posljednja panel rasprava bila je posvećena inspekcijskom nadzoru u ribarstvu.

Predsjednik Ceha ribarstva i akvakulture Hrvatske obrtničke komore, Robert Momić, istaknuo je da se više pažnje treba posvetiti uređenju tržišta ribe, poticati domaću proizvodnju, ali i potrošnju ribe.  

Cilj ovog Susreta je konkretnim prijedlozima utjecati na politike koje se odnose na poslovanje hrvatskih ribara te dati smjernice s terena nadležnima. Ceh za ribarstvo i akvakulturu ima uvid u stvarne potrebe u poslovanju svojih članova te na temelju toga rade na kvalitetnim inputima kojima nastoje utjecati na zakonodavni okvir.

Na kraju, usvojeni su sljedeći Zaključci na realizaciji kojih će Ceh raditi do sljedećeg Susreta:

1.      Zahtijevamo smanjenje obaveza i svih troškova za ribarska plovila od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

2.      Tražimo nastavak započetih i pokretanje novih aktivnosti vezanih uz problematiku predacije na uzgajalištima školjaka.

3.      Podržavamo nastavak provedenih mjera u plivaričarskom i kočarskom ribolovu s ciljem zaštite resursa u moru.

4.      Tražimo od Ministarstva poljoprivrede da se u novom Operativnom programu 2021.-2027. uvrsti mogućnost obeštećenja od predatora u ribolovu i akvakulturi.

5.      Tražimo da se prošire monitoring zone za školjkaše.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr