Ugostitelji – Nova odluka o visini kala
U Narodnim novinama br. 27 / 2024 objavljena je nova Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu koja stupa na snagu 14.03.2024. godine.
Osim korekcije nekih stopa, novost je i mogućnost korištenja kala, rastepa i loma u točioniku.
Pod kalom, rastepom, kvarom i lomom podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju pri skladištenju, te rukovanju proizvodima prilikom njihove obrade kao i prilikom usluživanja tj. posluživanja u ugostiteljstvu, i to :
1. Kalo:
a) pri fizičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kosti, kožica, masnoće i sl., pri sječenju svježeg i suhog mesa, riba, rakova, školjki, mekušaca, pri obradi i kod posluživanja sireva, suhomesnatih proizvoda, te čišćenja voća i povrća;
b) pri skladištenju proizvoda i u kuhinji – isušenje, isparenje, odmrzavanje i sl. (prirodni kalo);
c) pri toplinskoj obradi proizvoda u kuhinji – kuhanje, pir¬janje, prženje i pečenje;d) prilikom pripremanja i usluživanja pića i napitaka u ugostiteljskom objektu – rastakanje, pretakanje, kuhanje, termička obrada i sl.
2. Rastep u skladištu, kuhinji, prostoru za pripremu jela i pića, te točioniku – rastepanje, isušivanje, hlapljenju, iscurenje, topljenje, razlijevanje, i dr;
3. Kvar u skladištu i kuhinji – truljenje, klijanje, užegnuće i sl.
Odluku i cijelosti možete pročitati na linku:
https://narodne-novine.nn.hr/…/sluz…/2024_03_27_422.html