Obrtničke novine

Hrvatska obrtnička komora od Nacionalnog kriznog stožera zatražila hitnu uputu o postupanju za vozače koji su u posljednjih 14 dana boravili u pokrajinama sjeverne Italije

Hrvatska obrtnička komora zatražila žurno tumačenje individualnih rješenja Državnog inspektorata koja se pojedinačno upućuju vozačima.

Naime, vozačima zaposlenima kod obrtnika koji obavljaju cestovni prijevoz, a koji su boravili unatrag posljednjih 14 dana u sjevernim pokrajinama Italije dostavljeno je rješenje Državnog inspektorata kojim se izriče mjera zdravstvenog nadzora u trajanju od 14 dana. S obzirom da u samom sadržaju rješenja nije jasno navedeno u kojem obliku se zdravstveni nadzor provodi, postupanja su na terenu različita.

Pojedini vozači bili su upozoreni na obvezu svakodnevnog javljanja nadležnom epidemiologu pri čemu su mogli slobodno nastaviti svoj rad (odnosno obavljati prijevoz po RH i izvan njenih granica) dok je dijelu vozača izrečena obveza samoizolacije pri čemu se ne mogu slobodno kretati i izvršavati svoje radne obveze.

Hrvatska obrtnička komora traži objavu hitnog i nedvosmislenog tumačenja načina na koji trebaju postupati vozači kojima je dostavljeno rješenje Državnog inspektorata o stavljanju pod zdravstveni nadzor od 14 dana zbog sumnje na COVID19 virus.

Dobar dio prijevozničkih obrta i trgovačkih društava iz Republike Hrvatske isključivo prevoze teret prema Italiji (i iz Italije). U slučaju izricanja navedene mjere, u trajanju od 14 dana prema njihovim vozačima, značajan broj tih poslodavaca bit će suočen s financijskim gubitcima koje neće moći podnijeti, ali što je još važnije – gubitkom klijenata, odnosno tržišta. Prema informacijama s terena, talijanski, slovenski i prijevoznici s istoka Europe slobodno obavljaju ukrcaj i iskrcaj robe na području Republike Hrvatske, a prijevoz obavljaju upravo iz spornih pokrajina Italije. Dakle, strani vozači slobodni su u obavljanju posla i kretanju kroz Hrvatsku.

Provođenje mjera zabrane kretanja na 14 dana za vozače i njihove poslodavce nedvosmisleno znači zatvaranje gospodarskih subjekata, gubitak radnih mjesta za radnike, a posljedično i kolaps drugih industrija.

Hrvatska obrtnička komora apelira da se hitno iznađe alternativno rješenje, odnosno model provođenja zdravstvenog nadzora koji će omogućiti slobodno kretanje vozača i funkcioniranje transportnog sektora.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr