Obrtničke novine

1.Susret računovođa HOK- a okupio velik broj sudionika koji su raspravljali o gorućim problemima struke i potvrdio da se „bez računovođa ne računa“

Stručno događanje u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, 1. Susret računovođa, okupio je u Tuhelju velik broj obrtnika i obrtnica koji se bave računovodstvenim i knjigovodstvenim djelatnostima te niz stručnjaka i predstavnika zakonodavne vlasti, znanstvene zajednice i osiguravatelja u raspravama o aktualnim problemima struke.

Predstavnica Ministarstva financija, zamjenica ravnatelja Porezne uprave, Marijana Vuraić Kudeljan kroz predavanje „Fiskalizacija 2.0. što nas čeka 1.1.2026.“ predstavila je projekt kojim se priprema uvođenje obaveze izdavanja e-računa za B2B transakcije između poreznih obveznika sa sjedištem u RH. Zahvalila je na doprinosu predstavnicima Sekcije računovođa HOK-a koji sudjeluju u Radnoj skupini te ih pozvala da nastave s konstruktivnim prijedlozima na dobrobit obrtnika i poduzetnika.

Darko Knežević, član Predsjedništva HOK-a i predsjednik Odbora za financije i proračun, u ime domaćina i organizatora istaknuo je podršku Hrvatske obrtničke komore ovakvim susretima. „Komora će i dalje biti podrška Sekciji računovođa koja je vrlo aktivna i proaktivna u predlaganju rješenja za unapređenje struke ali i za poduzetništvo u Hrvatskoj općenito“, poručio je Knežević

Kroz dinamična predavanja i okrugle stolove raspravljalo se o aktualnim problemima struke, prekomjernim zakonskim izmjenama koje utječu na poslovanje računovodstvenih ureda te problematiku nedostatka radne snage i zapošljavanja u računovodstvenim uredima. Računovođe su aktivno sudjelovale u anketama, a da su jedna od najopterećenijih struka potvrđuje odgovor 76% prisutnih da česte promjene zakona direktno utječu na manjak vremena kojeg provode s obitelji. „Koliko je računovođa bitan, shvatiš tek kad si u problemu, kao primjerice u vrijeme korone kada su upravo računovođe pokazale koliko mogu iznijeti na svojim leđima. Računovodstvo odavno nije zanimanje nego poziv, uključuje cjeloživotnu edukaciju, godišnji se provodi uz računalo pa ne čudi da je broj računovodstvenih ureda u padu uz sve manje zainteresiranih da rade taj odgovoran posao“, poručila je predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić.

Predstavnici vodećih konzultantskih kuća računovođama su dali odgovore na najčešća pitanja iz poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak te poreza na dobit. Predsjednica Sekcije računovođa HOK-a predstavila je Kodeks za računovodstvene i knjigovodstvene djelatnosti te jedinstveni obrazac banaka za utvrđivanje kreditne sposobnosti koji će administrativno rasteretiti poslovanje svih poduzetnika.

„Na kraju je najvažnije pitanje bilo kada će se organizirati idući susret računovođa, što najbolje govori o uspjehu organizacije ovog događaja, ali i važnosti ovakvih susreta računovođa iz cijele Hrvatske, kako bi svi zajedno doprinijeli važnosti računovođa  bez kojih danas niti poduzetnici niti nadležna ministarstva ne mogu računati“, zaključila je Mostarčić.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr