Obrtničke novine

Sjednica Ceha ugostitelja UO Bujštine

 U prostorijama Udruženja obrtnika Bujštine održana je sjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika. Na sjednici se govorilo o ovogodišnjoj turističkoj sezoni na području grada Umaga i njegovoj okolici. Sudionici sjednice su za usporedbu s ostalim gradovima u Istarskoj županiji, iznijeli brojčane pokazatelje.
Zamjenik predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Livio Janko je istaknuo da su se na području Bujštine kao i u cijeloj Istri svi ugostitelji i ostali turistički djelatnici tijekom rada pridržavali propisanih epidemioloških mjera, ponašajući se odgovorno i disciplinirano.
Ukratko su izneseni zaključci s posljednje sjednice Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika županijske obrtničke komore koja je održana u Rovinju. Među ostalim je najavljen sastanak s ministricom turizma, predloženo je da se Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika ipak održi, uz manji broj sudionika, u Istri, a s temeljnim ciljem donošenja smjernica za daljnje održavanje poslovanja: - što je u tom dijelu potrebno učiniti, koje i kakve promjene uvesti da bi se što uspješnije pripremili za narednu turističku sezonu 2021. godine, imajući u vidu trenutačnu, ali i moguću epidemiološku situaciju u vremenu koje je pred nama. Govorilo se o upućivanju zahtjeva susjednim zemljama da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, po županijama, stvaranjem tzv, zelenih zona, a kojoj bi zoni pripala Istra, s obzirom da je poduzela sve protuepidemiološke mjere kako bi se širenje zaraze svelo na što manju moguću razinu.
Istaknuti su i neki od aktualnih problema: zakup poslovnih prostora obrtnika u sklopu turističkih objekata i u hotelskim naseljima, sudionici smatraju da je u ovoj situaciji itekako potrebno porezno rasterećenje i smanjivanje PDV-a za pića na 13% i hranu na 10%, a sve u cilju povećanja konkurentnosti. To u velikom dijelu pokazuje stanje tijekom okončane sezone na području Umaga i okolice gdje je pad prometa bio upola manji. Zatvorena su bila mnoga turistička naselja što je kod ugostitelja i turističkih djelatnika još jedan razloga za zabrinutost. Iz toga se lako može dogoditi još nepovoljnija situacija tijekom zimskog perioda, veliki izostanak vikend gostiju, ponajprije Slovenaca i Talijana koji su činili glavninu posjetitelja-gostiju u ugostiteljskim objektima Bujštine. Sve to upućuje na još jednu mogućnost, a to je otpuštanje zaposlenika
Ipak, nazočni sudionici se nadaju da će se nakon sastanka s ministricom turizma dogoditi neki pozitivni pomaci, da će doći do usvajanja nekih od nasušno potrebnih prijedloga, odnosno promjena za uspješnije poslovanje ugostiteljskog sektora.

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr