33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Hrvatske obrtničke komore okuplja struku i predstavnike vlasti u Šibeniku

Utjecaj pandemije na hrvatsko ugostiteljstvo
Hrvatska obrtnička komora i Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice, organiziraju 33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika koji će se ove godine održati od 14. do 16. studenoga u Šibeniku, u turističkom naselju Solaris, hotel Ivan.
Kongres je tradicionalno okupljanje ugostitelja i turističkih djelatnika koji u 2020. godini prvi puta, u više od 32 godine dugoj tradiciji, nije održan zbog pandemije. Isti je spona struke i predstavnika resornih institucija, zamišljen kao mjesto susreta na kojem ključni dionici imaju priliku razgovarati o preprekama u poslovanju, ali i dati konkretne prijedloge za njihovo rješavanje.
Pandemija koronavirusa najviše je utjecala na obrtništvo i malo poduzetništvo, a najveći pad prometa zabilježen je u ugostiteljstvu i turizmu. Ugostiteljska djelatnost važan je element turističkog agregata, ali pandemija je donijela probleme i nesigurnost.
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore zastupa interese više od 14.000 obrtnika ove struke. Značajna je to brojka ljudi koji ovise o rastu i razvoju ovog sektora u ovim izazovnim vremenima. Upravo zbog toga će se na najbrojnijem i najdugovječnijem okupljanju ove struke, 33. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, raspravljati o izazovima u poslovanju u vrijeme pandemije te donošenju smjernica za stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja za ugostitelje i turističke djelatnike.
Organizacijom Kongresa na suvremen i atraktivan način također se želi promovirati struka i njena važnost u pozicioniranju Hrvatske kao svjetske turističke destinacije. Ovogodišnji koncept Kongresa donosi dva panela u kojima će se raspravljati o problemima sektora s naglaskom na poslovanje u pandemiji koronavirusa, važnosti gastronomije kao pokretača domaće proizvodnje i promotora destinacije te prezentaciju o mogućnostima financiranja ugostiteljskog sektora.
Uz radni dio kao temelj Kongresa, planiraju se popratna događanja koja će posjetiteljima približiti ugostiteljsku i turističku ponudu, kao i proizvođače iz svih dijelova Hrvatske.