Obrtničke novine

Hrvatska obrtnička komora traži produljenje rokova za predaju financijskih izvješća i računovodstvene dokumentacije

Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore traži da i dalje ostanu na snazi odredbe Pravilnika o rokovima predaje financijskih izvješća i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima te da se odgodi donošenje pravilnika prema kojim bi se navedeni Pravilnik stavio van snage.

Naime, i dalje su prisutne posebne okolnosti vezane uz pandemiju COVID 19. Posljednjih mjeseci situacija se ponovno pogoršala te je otežan rad računovodstvenih servisa radi djelatnika u izolaciji, osobno ili člana obitelji, najčešće brige o oboljeloj djeci. Računovođe posao ne mogu raditi od kuće te čak i uz digitalizaciju i usvojene nove modele organizacije rada, nije moguće zadatke odraditi na vrijeme i u rokovima.

Potrebno je navedeni Pravilnik i nadalje ostaviti na snazi, odnosno omogućiti predaju izvješća za 2021. godinu i nakon 30. travnja 2022. te na taj način i poduzetnicima i računovođama omogućiti dulje vrijeme za pripremu, predaju i objavu financijskih izvješća i računovodstvene dokumentacije.

Sekcija računovođa HOK-a ukazala je na primjere reguliranja ovog pitanja u drugim članicama Europske Unije koje su zbog koronakrize produljile rokove predaje financijskih izvješća i računovodstvene dokumentacije. Austrija i Češka do kraja 2022. godine, Mađarska do 30. rujna, a Slovenija ima produljenje mjesec dana od uobičajenog roka.

Od početka pandemije računovođe su pokazali da su bitna spona gospodarstva i državnih institucija te stoga traže pomoć nadležnog ministarstva i pozivaju na uvažavanje otegotnih okolnosti te ostavljanje na snazi Pravilnika koji se primjenjuje od početka pandemije jer su posebne okolnosti još uvijek na snazi.

Izvor:www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr