Obrtničke novine

Na sastanku s ministrima razgovaralo se o ekonomskim mjerama za poslovne subjekte kojima je rad onemogućen

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Ranogajec ponovio traženja obeštećenja za obrte kojima je rad onemogućen, osim ugostitelja ugrožene sve djelatnosti povezane s tim sektorom, kao i tradicijski obrti i oni koji su u sustavu paušalnog oporezivanja

Danas se u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike razgovaralo o mogućim modelima financijske kompenzacije, a predstavnike poduzetnika primili su ministri Aladrović, Ćorić, Marić te ministrica Brnjac.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je kako mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne obrtnicima koji trpe drugi val zabrane rada, a koji uz plaće radnika imaju mnoge druge troškove poput najma, režija, komunalnih davanja i drugo. Dostupnost potpora svima u zabrani rada, brzi i jednostavni krediti za likvidnost te moratorij ovrha i kredita prevenirali bi val otpuštanja i zatvaranje poslovnih subjekata, dok je adekvatno obeštećenje troškova poslovanja  nužno za izbjegavanje trajnih opterećenja za sposobnost oporavka.

Predsjednik Ranogajec naglasio je kako su  zatvaranjem ugostiteljskih objekata također ugrožene i djelatnosti vezane uz taj tržišni sektor, a kako će zbog zabrane gospodarskih sajmova, a samim time i advenata, problema imati i tradicijski obrti, koji u predbožićno vrijeme ostvaruju većinu svojih prihoda. Predsjednik Ranogajec upozorio je kako pri razmatranju olakšavanja poslovanja u dijelu porezne politike i PDV-a, treba razmišljati i o obrtnicima „paušalistima“ koji nisu u sustavu PDV-a  te da i njima treba omogućiti potpore jer je i njihovo poslovanje ugroženo.

Prijedlozi su na stolu, a traži se najbolje rješenje. Pri tome je potrebno uskladiti traženja obrtnika iz ugroženih sektora s mogućnostima proračuna.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr