Obrtničke novine

Predsjednik SME Uniteda održao sastanke s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore

Glavna tema sastanaka bilo je pitanje reguliranja minimalne plaće u EU

Novoizabrani predsjednik SME Uniteda Alban Maggiar posjetio je jučer Hrvatsku obrtničku komoru i Hrvatsku udrugu poslodavaca na početku svojeg dvogodišnjeg mandata. Tom su prilikom održani zajednički sastanci u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava te u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Kao predstavnice HOK-a na sastancima su sudjelovale glavna tajnica,  Violeta Jelić i Sanja Želinski Matunec, savjetnica predsjednika HOK-a.

SME United  organizacija je koja zastupa interese obrtnika i malih i srednjih poduzetnika te je uključena u socijalno pregovaranje na razini EU. Okuplja 70 nacionalnih organizacija iz više od 30 zemalja članica. HOK i HUP aktivni su članovi iz Hrvatske.

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava glavna tema razgovora bila je pitanje reguliranja minimalne plaće direktivom na razini EU. Sugovornici su se složili da se radi o jednom od najosjetljivijih pitanja za gospodarstvo svih zemalja članica. Suglasnost oko definiranja najniže plaće bit će teško postići, zbog vrlo različitih gospodarskih situacija u svakoj pojedinoj zemlji. Posebno je naglašeno koliko je to pitanje važno za obrte, mala i srednja poduzeća, jer bi previsoko određena minimalna plaća mogla dovesti do njihova kolapsa, a time ujedno ugroziti i oko 60% radnih mjesta u EU, koliko taj  sektor zapošljava. Predloženo je da se to pitanje rješava kroz socijalni dijalog. Minimalna plaća trebala bi, umjesto direktive, biti prilagođena pojedinim gospodarstvima, zaključeno je na sastanku.

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta sudjelovao je državni tajnik, Mario Antonić koji je ujedno i zastupnik za hrvatsko malo gospodarstvo (SME Envoy) te njegovi suradnici. Osim razgovora oko minimalnih plaća, tema sastanka bila je i priprema nove SME strategije EU, odnosno mogućnosti ili nemogućnosti nastavka provedbe dokumenta „Small Business Act“, na način da se njegove odredbe osnaže u pogledu obveznosti. Razgovaralo se i o važnosti, ali i o teškoćama u primjeni MSP testa kod donošenja propisa.

Na sastancima su razmijenjene informacije i pozivi za sudjelovanje na događanjima vezanim uz malo gospodarstvo tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Zaključeno je kako su sastanci ovakve vrste važni za uspješan nastavak suradnje i zajedničkih aktivnosti.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr