Obrtničke novine

8 koraka kroz naukovanje – za licencirane obrte i pravne osobe

Kao što znate, u tijeku su upisi u srednje škole, a učenici koji žele upisati obrazovanje za obrtničko zanimanje, točnije zanimanje u sustavu vezanih obrta, za upis trebaju pronaći mjesto za naukovanje u licenciranom obrtu ili pravnoj osobi.

Ako već imate licenciju i u potrazi za mjestom za naukovanje vam se obratio učenik ili njegov skrbnik, podsjećamo vas na sve korake koji su pred vama u procesu provedbe naukovanja:

  1. Porazgovarati s naučnikom i njegovim roditeljima/skrbnicima i upoznati ih s pravilima ponašanja i rada u vašem obrtu/poduzeću odnosno radionici,
  2. Dobro proučiti odredbe ugovora o naukovanju te potpisati ga i ovjeriti pečatom,
  3. Proučiti okvirni program praktičnog dijela naukovanja te s nastavnikom iz škole i osobom zaduženom za obrazovanje iz područne obrtničke komore, u skladu s mogućnostima u vašem obrtu, izraditi izvedbeni program po kojem ćete lakše pratiti obveze i izvršavanje zadaća svog naučnika te njegovo prisustvo na naukovanju,
  4. Voditi evidenciju prisutnosti naučnika na praktičnom dijelu naukovanja. U skladu s propisanim programom praktičnog dijela naukovanja, naučnik u vašoj radionici mora provesti najmanje 540 sati u prvoj godini, 630 sati u drugoj godini i 640 sati u trećoj godini naukovanja,
  5. Redovito ocjenjivati naučnika na praktičnom dijelu naukovanja. Pri tom treba obratiti pažnju na sljedeće elemente: marljivost, kreativnost, pouzdanost, preciznost, smisao za red i točnost, stupanj kvalitete i izvršenja norme, spremnost na suradnju i grupni rad. Ocjena se upisuje svakog mjeseca u naučnikovu mapu praktičnog dijela naukovanja.
  6. Skrbiti da naučnik redovito vodi dnevnik rada kako je to prikazano u općem primjeru operativne pripreme za poduku naučnika jer je njemu to obvezna dokumentacija koja mu omogućuje pristupanje naučničkom ispitu.
  7. Pripremiti naučnika za naučnički ispit kako bi na ispitu postigao što bolje rezultate. To je važno i za ugled vaše majstorske radnje jer se u Dodatak svjedodžbi o naukovanju upisuju naziv i sjedište vašeg obrta ili pravne osobe.
  8. Ako nemate uvjete za potpunu realizaciju izvedbenog programa, omogućite naučniku da razliku programa svlada kod drugog obrtnika, vašeg kolege. U tom slučaju sklopite ugovor o suradnji s tim obrtnikom ili pravnom osobom.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama, slobodno se obratite savjetnicima za obrazovanje u područnim obrtničkim komorama i Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Izvor: Vodič za poslodavce za naukovanje, Hrvatska obrtnička komora, Projekt Get involved in EP4A: European Partnerships for Apprenticeships, EP4A: https://www.hok.hr/obrazovanje/strukovno-obrazovanje-za-programe-vezanih-obrta/vodic-za-poslodavce-za-naukovanje

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr