Obrtničke novine

Fond za MSP-ove u okviru inicijative „Ideas Powered for Business”.

„Ideas Powered for Business” program je bespovratnih sredstava osmišljen kako bi se malim i srednjim poduzećima (MSP) iz EU-a pomoglo u zaštiti njihovih prava intelektualnog vlasništva (IV).

Fond za MSP-ove inicijativa je Europske komisije koju provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), a trajat će do 8. prosinca 2023..

Intenzitet potpore i prihvatljive aktivnosti

Fond za MSP-ove program je povrata sredstava na temelju izdanih vrijednosnih kupona koji se mogu iskoristiti za djelomično pokriće plaćenih pristojbi za odabrane aktivnosti. Dostupno je nekoliko vrsta vrijednosnih kupona, ovisno o aktivnosti koju želite provesti, a to su:

Vaučer 1 – 1.350 EUR – Koristi se za pristojbe za preddijagnostičke usluge povezane s intelektualnim vlasništvom („IP Scan”).

Vaučer 2 – 1000 EUR – Koristi se za žigove i dizajne. Sredstva su ograničena i dostupna su prema redoslijedu prijave.

Prihvatljive aktivnosti

Fond za MSP-ove za 2022. pokriva nekoliko aktivnosti koje će vam pomoći u provedbi vaše strategije u pogledu intelektualnog vlasništva, ovisno o potrebama vašeg poslovanja:

 • Preddijagnostičke usluge povezane s IV-om („IP Scan“)
  • povrat do 90% troškova
 • Žigovi i dizajni
  • povrat do 75% troškova pristojbi za žigove i dizajne na razini EU
  • povrat do 50% troškova pristojbi za prijavu izvan EU

Tko se može koristiti sredstvima iz Fonda za MSP-ove?

Fond za MSP-ove nudi financijsku potporu MSP-ovima s poslovnim nastanom u Europskoj uniji.

Prijavu može podnijeti vlasnik, zaposlenik ili ovlašteni vanjski zastupnik koji postupa u njihovo ime.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se MSP-u, a povrat sredstava uvijek se uplaćuje izravno na bankovni račun tog MSP-a.

Prije podnošenja prijave:

Proces prijave je jednostavan. Samo provjerite imate li pripremljene sljedeće dokumente kada se prijavljujete.

Dokumenti moraju biti u PDF formatu (prihvaćaju se skenirane inačice fizičkih dokumenata u PDF formatu).

Sva dostavljena dokumentacija mora biti čitljiva i bez zaštite lozinkom.

 1. Bankovni izvod vašeg društva koji sadržava sljedeće podatke: naziv društva kao vlasnika računa; puni IBAN broj s oznakom zemlje i oznaku BIC/SWIFT.
 2. Potvrda o PDV-u ili potvrda o nacionalnom registracijskom broju vašeg društva koju izdaje nadležno nacionalno tijelo.
 3. Ako je vaš MSP angažirao vanjskog zastupnika ili ste vi vanjski zastupnik koji postupa u ime MSP-a, morate dostaviti „časnu izjavu” (predložak u privitku), koju je potpisao ovlašteni vlasnik ili zaposlenik MSP-a.

Napomena: Pripremite sve informacije o svojem intelektualnom vlasništvu prije nego što započnete postupak prijave u Fond za MSP-ove kako biste što bolje iskoristili vrijeme.

Želite li zatražiti povrat sredstava na temelju svojih vrijednosnih kupona (vaučera) iz Fonda za MSP-ove za 2022., pristupite svojem računu u Fondu za MSP-ove i ispunite obrazac zahtjeva za povrat sredstava.

Na dnu ove stranice nalazi se popis pristojbi (EUIPO Fees file Croatia) za koje je moguće zatražiti povrat sredstava prema aktivnosti i državi, kao i adresa za kontakt pri EUIPO-u, WIPO-u i uredima za intelektualno vlasništvo u državama članicama gdje je moguće dobiti pomoć u vezi sa svim aspektima Fonda za MSP-ove. Također, možete pronaći i Smjernice za podnositelje prijave.

Detaljne informacije o inicijativi „Ideas Powered for Business” i Fondu za MSP-ove možete pronaći u pozivu na podnošenje prijedloga.

Imate li bilo kakvih pitanja, možete nazvati Informativni centar EUIPO-a na broj +34 965 139 100 od ponedjeljka do petka, od 8:30 do 18:30 sati (GMT+1) ili poslati upit e-poštom na jednom od službenih jezika Europske unije: information@euipo.europa.eu.

 

Declaration_for_representatives_hr.docx

EUIPO_Fees-file-Croatia.pdf

Smjernice za podnositelje prijave.pdf

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr