Obrtničke novine

Zatraženo fleksibilnije zakonodavstvo za privremene i povremene poslove

Na tržištu rada postoje poslovi za koje nije svrsishodno zasnivanje radnog odnosa jer uvijek imaju karakter izrazite kratkotrajnosti, a zbog nepropisanih pravila nerijetko se obavljaju u zoni sive ekonomije. S ciljem postizanja pozitivnih učinaka na tržištu rada, kao i pozitivnih socijalnih učinaka, Hrvatska obrtnička komora traži fleksibilnije zakonodavstvo u području ugovaranja privremenih i povremenih poslova te propisivanje kriterija po kojima se isti određuju.

Stoga je Hrvatska obrtnička komora zatražila od resornog ministarstva:
• Zakonska rješenja koja bi poslodavcima omogućila korištenje oblika zapošljavanja na jednostavniji način, a ciljnim skupinama (nezaposlene mlade osobe, umirovljenici, ali i aktivni radnici koji žele i mogu ostvariti dodatni prihod) mogućnost legalnog rada uz osigurana prava iz obveznih osiguranja bez gubitka stečenih prava
• Izmjene propisa koji omogućavaju bolje uvjete za dodatni rad minimalno 16 sati tjedno (trenutno je propisano 8 sati tjedno) te bez ograničenja godišnje satnice (trenutno je propisano maksimalno 180 sati godišnje)
• Ukidanje obveza suglasnosti sadašnjeg poslodavca za dodatni rad
• Uvođenje vaučera za zapošljavanje u svim djelatnostima, a ne samo za poljoprivredu kako je sada propisano, kojim bi se u kratkom razdoblju moglo pridonijeti suzbijanju nelegalnog rada.

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr