Obrtničke novine

Sklapanje ugovora s opskrbljivačem osigurava nižu cijenu električne energije

Za kupce električne energije kategorije poduzetništvo – zajamčena opskrba od 01. travnja 2019. godine primjenjivat će se više tarifne stavke, što znači i više cijene za one koji toj kategoriji pripadaju.

Tarifa u zajamčenoj opskrbi mora biti viša od prosječne cijene na tržištu električne energije za odgovarajuću kategoriju kupca.

U 2018. godini došlo do naglog rasta cijene električne energije na veleprodajnom tržištu, a zajamčene tarife bile su niže od tržišne cijene. Posljedično, tarife koje će se primjenjivati od sljedećeg mjeseca znače i više maloprodajne cijene.

Ta neugodna vijest tiče se otprilike deset posto kupaca u Hrvatskoj koji se nisu opredijelili za tržišnog opskrbljivača strujom ili jesu, no njihovi su opskrbljivači u međuvremenu ugasili djelatnost i otišli s hrvatskog tržišta.

Jednostavnije rečeno, poduzetnici koji nisu izabrali jednog od opskrbljivača na tržištu, struju automatizmom kupuju temeljem tzv. zajamčene opskrbe. Zajamčena opskrba zamišljena je kao izvanredni mehanizam zaštite potrošača koji se aktivira u slučaju propasti, povlačenja s tržišta ili nekog drugog problema redovnih komercijalnih opskrbljivača električne energije. Iako osigurava neprekinutu opskrbu električnom energijom – predstavlja najskuplju opciju za poduzetnike.

Svaki kupac kategorije poduzetništvo, u okviru zajamčene opskrbe, ima pravo sklopiti ugovor o opskrbi s bilo kojim od tržišnih opskrbljivača, s kojim slobodno ugovara količinu i cijenu električne energije te uvjete plaćanja. Promjena opskrbljivača, sukladno Pravilima o promjeni opskrbljivača električnom energijom, za krajnjeg kupca je besplatna. U slučaju sklapanja ugovora s nekim od opskrbljivača električne energije cijena električne energije biti će povoljnija.

Za donošenje odluka o promjenama cijena električne energije zadužena je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). HERA je početkom ožujka donijela Odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom, koja na snagu stupa 01. travnja 2019. godine.

Prikaz tarifnih stavaka koje će se primjenjivati od 01. travnja 2019. godine dostupan je na sljedećem linku: http://www.hep.hr/elektra/poduzetnistvo/tarifne-stavke-cijene-1578/1578

Podsjećamo da Hrvatska obrtnička komora partnerstvom s HEP Opskrbom d.o.o. u okviru projekta HOK Zajednička nabava, članovima HOK-a kao i svim djelatnicima i pravnim osobama unutar komorskog sustava HOK-a te zaposlenicima obrtnika osigurava nižu cijenu električne energije na području cijele Republike Hrvatske. Više o zajedničkoj suradnji i uvjetima za ostvarivanje pogodnosti možete pročitati ovdje.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr