Obrtničke novine

Izaslanstvo HOK-a s ministrom Piletićem razgovaralo o otvorenim pitanjima i jačanju suradnje

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održan je radni sastanak ministra Marina Piletića s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom. Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger te Glavna tajnica Violeta Jelić.  

Predsjednik HOK-a istaknuo je kako su u proteklom razdoblju nepovoljne okolnosti (pandemija i energetska kriza) ostavile posljedice na sveukupno gospodarstvo pa tako i na obrtnike, a u takvim okolnostima obrtnici nastoje održati kvalitetu proizvoda i usluga te svoju konkurentnost zadržavanjem cijena sve dok se kreću u okvirima ekonomičnosti.

Raspravljen je cijeli niz otvorenih pitanja poput potrebe podizanja minimalnog iznosa roditeljske naknade za obrtnice/ke najmanje na razinu minimalne plaće te sprječavanja dodatnog oporezivanja obrtnika koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu. Predstavnici HOK-a ukazali su na važnost poticanja obiteljskog poduzetništva i olakšavanja prijenosa poslovanja na novu generaciju, kao i na potrebu dopune mjere za samozapošljavanje na način da se u prvoj godini poslovanja mlade obrtnike i poduzetnike oslobodi plaćanja svih obveznih doprinosa te osigura dodatan oblik podrške novim obrtima kroz sustav mentoriranja.

Jedna od tema razgovora bio je i zahtjev HOK-a za izjednačavanjem prava umirovljenih obrtnika s radnicima, odnosno pronalaženje mogućnosti rada tih obrtnika nakon 65. godine uz zadržavanje mirovine. Također, otvoreno je pitanje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno reguliranja prava obrtnika na naknadu od prvog dana bolovanja, neovisno o datumu podmirenja duga (i na teret proračuna), skraćivanja broja dana bolovanja radnika na teret poslodavca te ubrzanja isplata naknada i osiguranja obračuna kamata.

Zastupajući interese obrtnika, predsjednik HOK-a istaknuo je kako Komora želi i dalje razvijati parterske odnose s Vladom RH što podrazumijeva da naši predstavnici budu uključeni u sve procese izrade propisa i rasprave o problematici koja se odnosi na svakodnevno poslovanje obrtnika i ima za cilj osnažiti njihov položaj te olakšati, rasteretiti i zaštiti njihovo poslovanje.

Ministar Piletić podržao je aktivnosti i projekte Hrvatske obrtničke komore, kao i potrebu intenzivnije suradnje. 

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr