Obrtničke novine

Europski parlament najavljuje nova pravila za iznajmljivače

Zastupnici Europskog parlamenta i Vijeća postigli su privremeni dogovor o novim pravilima prikupljanja i razmjene podataka u sektoru kratkoročnog najma nekretnina. Cilj prijedloga je promicanje odgovornog, zakonitog i transparentnog gospodarstva platformi u EU-u, stvaranje većeg povjerenja korisnika, kontrola nezakonitih aktivnosti te, u konačnici, stvaranje bolje turističke usluge.

Prema izvješću Službe Europskog parlamenta za istraživanje (EPRS), tržište kratkoročnog najma naglo se povećalo posljednjih godina, uglavnom zbog pojave i širenja internetskih platformi kao što su Airbnb, Booking, Expedia i TripAdvisor. Godišnji rezultati Eurostata pokazuju da ova vrsta smještaja obuhvaća oko četvrtinu ukupnog turističkog smještaja u Europskoj uniji, a očekuje se da će se taj udio povećati. Iako takav najam stvara koristi za domaćine, turiste i regije, EPRS tvrdi da nedostatak odgovarajućih pravila u tom sektoru može pridonijeti problemima poput viših cijena stanova, raseljavanja i ometanja stalnih stanovnika, prekomjernog turizma i nepoštene konkurencije. Uredba bi trebala pomoći javnim tijelima da donose socijalno i okolišno održivije politike te tako osiguraju uravnotežen razvoj turističkog sektora i digitalnu tranziciju turizma.

Kim Van Sparrentak, izvjestiteljica o Prijedlogu pred Parlamentom izjavila je: „Gradovi se bore s eksplozijom ilegalnog iznajmljivanja smještaja za odmor. Zbog toga su cjenovna pristupačnost gradova diljem Europe i mogućnost življenja u njima pod pritiskom. Do sada su platforme za iznajmljivanje odbijale dijeliti podatke, što je otežavalo provedbu lokalnih propisa. Srećom, ovaj zakon tome staje na kraj i vraća veću kontrolu gradovima.“

Dogovorene mjere uključuju:

  • jednostavnu online registraciju iznajmljivača i dodjeljivanje jedinstvenog registracijskog broja koji će nadležnim tijelima omogućiti provjeru njihova identiteta i podataka;
  • sigurnije usluge iznajmljivanja – internetske platforme morat će omogućiti korisnicima da putem registracijskog broja iznajmljivača dobiju pouzdane i potpune informacije o oglašenoj nekretnini, a ukoliko se ustanovi da iznajmljivač ili platforma ne rade u skladu sa zakonom, nadležna tijela mogu suspendirati registracijske brojeve, zatražiti uklanjanje nezakonitih oglasa i izreći kazne;
  • prijenos podataka – države članice uspostavit će jedinstvenu digitalnu točku putem koje će veće platforme mjesečno, a mikro i male platforme tromjesečno izvještavati o aktivnostima iznajmljivača, uz jamstvo zaštite njihovih podataka; ti će se podaci razmjenjivati među javnim upravama EU-a te će biti uvršteni u statistike o turizmu, što će omogućiti javnim tijelima procjenu stvarnog stanja i poboljšanje turističke usluge na pojedinom području.

Prijedlog je pozdravila Europska komisija, a prije stupanja na snagu, morat će biti i službeno usvojen od strane Vijeća Europe i Parlamenta. Nakon toga, države članice imat će 24 mjeseca za prilagodbu svojih sustava registracije i stvaranje potrebne infrastrukture.

Objavi Europskog parlamenta možete pristupiti ovdje.

Više informacija o prijedlogu zakona možete pronaći ovdje.

Foto: freepik.com

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr