Obrtničke novine

10. Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“

Hrvatska obrtnička komora organizira svoju desetu po redu Međunarodnu konferenciju „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“, 23. i 24. listopada 2019., u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Zagreb, Ilica 49/I.

Stoga Vas pozivamo da u svom kalendaru zabilježite navedene dane.

Na konferenciji za koju ste proteklih godina pokazali veliki interes, kao i na našim prošlim konferencijama, uz hrvatske stručnjake sudjelovat će i ugledni inozemni stručnjaci, ove godine iz Singapura, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Irske, Cipra, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Francuske, Nizozemske, Slovenije i dr.

Ističemo tri najvažnije teme ovogodišnje konferencije:

1. MEDIJACIJA – POSLJEDNJE NOVOSTI

- medijacija - posljednje novosti – potpisana Singapurska konvencija o ovrsi medijacijske nagodbe (UN, 7.08.2019.)

- medijacija ili arbitraža u trgovačkim i investicijskim sporovima - specifičnosti ARS-a u ugovorima s azijskim poslovnim partnerima

- medijacija u zemljama Europske unije

- važnost većeg uključivanja obrtnika i drugih malih i srednjih poduzetnika u jedinstveno EU tržište – prednosti medijacije kao efikasnog alata za rješavanje prekograničnih sporova

2. DIGITALIZACIJA – IZAZOVI ZA HRVATSKU

- funkcioniranje jedinstvenog digitalnog tržišta EU – utjecaj na obrtnike i druge male i srednje poduzetnike

- prekogranična e-trgovina malih i srednjih poduzetnika - zadnje informacije iz EK

- digitalizacija sudova i uprave kao način povećanja njihove efikasnosti

3. ZAŠTITA POTROŠAČA – TURISTIČKE USLUGE, MALI I SREDNJI PODUZETNICI  I ONLINE RJEŠAVANJE SPOROVA

- alternativno rješavanje sporova u turizmu – doprinos razvoju

- Consumer Law Ready – europski mali i srednji poduzetnici i digitalizacija

- platforma Europske komisije za online rješavanje potrošačkih sporova

Cilj konferencije je približiti iskustva drugih dionika u kreiranju poticajnog poslovnog okruženja i predstaviti aktivnosti i viziju Hrvatske te  korištenje ARS-a kao alata za izbjegavanje sudskih sporova tijekom poslovanja, posebno malih i srednjih poduzetnika, osigurati uvjete za veći gospodarski rast uz prikaz najsuvremenijih praktičnih i legislativnih rješenja.

Konferencijom se želi pridonijeti jačanju svijesti opće i profesionalne javnosti te svih dionika koji sudjeluju u kreiranju okvira za gospodarski razvoj o važnosti postojanja efikasnog pravosuđa i uprave za poslovanje poduzetnika, za poticaj domaćim i stranim ulaganjima i povećanje konkurentnosti te ulozi alternativnog rješavanja sporova u njihovoj izgradnji.

Kome je konferencija namijenjena?

  • medijatorima i svima koje zanima medijacija i drugi načini alternativnog rješavanja sporova
  • predstavnicima tijela koja kreiraju uvjete i provode aktivnosti za jačanje poticajnog poslovnog okruženja (ministarstva, agencije, instituti, zavodi i sl.)
  • obrtnicima i drugim malim i srednjim poduzetnicima, web trgovcima i onima koji se žele uključiti u e-trgovinu i prekograničnu trgovinu na jedinstvenom tržištu EU
  • sucima, odvjetnicima, profesionalcima iz javnog sektora te korisnicima usluga zainteresiranima za primjenu IT rješenja u sudskom i izvansudskom rješavanju sporova
  • profesionalcima i tvrtkama iz IT sektora koje se bave ili žele baviti razvojem digitalnih alata u javnoj upravi i pravosuđu
  • profesionalcima iz različitih gospodarskih sektora kao što su financijski, turistički, graditeljski, transportni i dr.
  • potrošačima koji žele proširiti znanja o medijaciji i drugim načinima ARS-a
  • svim ostalim praktičarima i znanstvenicima koje zanimaju navedena područja kao i provedba europskih javnih politika i nacionalnih reformi u interesu razvoja gospodarstva na jedinstvenom EU tržištu

Želimo istaknuti kako je od 2010. godine ovaj stručni skup, u kojem kao predavači sudjeluju ugledni hrvatski i međunarodni stručnjaci, prepoznat od strane stručne javnosti kao jedan od najznačajnijih u regiji na kojem sudjeluje 150 i više sudionika iz Hrvatske, zemalja regije i Europske unije. Do sada su kao predavači na Konferenciji sudjelovali stručnjaci iz 23 države članice Europske unije te Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, kao i Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te je 2010. i 2018. ovom konferencijom obilježen i Europski dan civilnog pravosuđa u RH.

Više informacija o ranijim konferencijama: Međunarodna ARS konferencija 

Vjerujemo da će Vam naš izbor tema i predavača kao i ranijih godina biti interesantan.

Veselimo se ponovnom susretu i zajedničkom konstruktivnom radu na našoj 10. Međunarodnoj ARS konferenciji. Detaljan program konferencije je u izradi.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr