Obrtničke novine

Webinari o licenciranju i zaštiti na radu – dobitna kombinacija za razmjenu informacija i iskustava

Učenje i usvajanje novih znanja jedno je od najvažnijih sastavnica čovjekova života. Koliko koristi imamo kada se otvorimo novim informacijama pokazali su webinari „Naukovanje kod licenciranih poslodavaca i uloga inspektorata zaštite na radu u procesu izdavanja licenci“  koji su u organizaciji savjetnika za obrazovanje područnih obrtničkih komora, uz podršku Hrvatske obrtničke komore održani u pet regija.

Odaziv je bio izvrstan, a koristi višestruke – kako za polaznike tako i za organizatore. Učilo se o svim procesima koji se tiču izdavanje licencije za naukovanje, polaganju majstorskog ispita i ispita osnova znanja o poučavanju učenika u naukovanju. Kako je dio procesa licenciranja i uvid Državnog inspektora u radionicu mentora, na webinarima su sudjelovali i inspektori zaštite na radu, što se prema riječima sudionika pokazalo kao „pun pogodak“.

Ideja o održavanju webinara na temu zaštite na radu i suradnji s Državnim inspektoratom proizašla je iz suradnje Obrtničke komore Međimurske županije i Udruge za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini Međimurske županije koje su 2017. održali stručni seminar „Praksa provođenja zaštite na radu kod poslodavaca“. Daljnja suradnja Državnog inspektorata i Obrtničke komore Međimurske županije na provođenju licenciranja i relicenciranja radionica koje provode praktični dio nastave pokazala je potrebu za ponovnim informiranjem zainteresiranih mentora i predstavnika poslodavaca pa su u svibnju i lipnju ove godine organizirani webinari o aktualnostima u području naukovanja i održavanju praktične nastave kod poslodavaca.  Odaziv je bio izvrstan, a interes velik jer raste broj poslodavaca koji su osvijestili važnost odnosa prema zaštiti na radu u proizvodnim procesima.

Hrvatska obrtnička komora stoga je organizirala ciklus webinara u još četiri  regije koji su pokrili područje čitave Hrvatske. Savjetnici za obrazovanje informirali su polaznike o svim značajnim temama: što su majstorski ispiti, koji su uvjeti za pristupanje, o načinu i postupku izdavanja licenci za poslodavce koji ispunjavaju propisane uvjete, načinu i postupku provođenja relicenciranja, te potrebnoj dokumentaciji te pojedinostima oko provedbe ispita kojim se dokazuju osnove za poduku naučnika.

Naglasak webinara stavljen je na ulogu inspektora zaštite na radu koji su objasnili sve što treba znati o postupku i načinu provedbe nadzora kod poslodavca koji podnese Zahtjev za izdavanje dozvole za primanje naučnika te potrebnoj dokumentaciji. Dio webinara bio je predviđen za postavljanje pitanja u vezi prethodnih izlaganja što se pokazalo kao izvrstan potez zbog sadržajne rasprave koja se otvorila te jezgrovitih i konkretnih odgovora koje su polaznici dobivali na postavljena pitanja.

Webinar je bio višestruko koristan – poslodavcima, voditeljima praktične nastave, kandidatima na majstorskim ispitima - budućim mentorima, ali i samim komorskim uredima kroz povezivanje s Državnim inspektoratom i olakšane komunikacije kod pojave problema u svezi provjere primjene mjera zaštite na radu.

Velik odaziv i pozitivne reakcije pokazali su da postoji potreba za održavanjem ovakvih webinara i ubuduće, s drugim korisnim temama iz područja naukovanja. Zaključeno je da će se s ovakvom edukacijom svakako nastaviti i u idućoj godini.

Hrvatska obrtnička komora, područne obrtničke komore te službe za obrazovanje još su se jednom pokazale kao ključan izvor informacija, poveznica obrtnika, državnih inspektorata i ostalih službi uključenih u proces licenciranja i relicenciranja, a sve je u konačnici rezultiralo efikasnim pojašnjavanjem pojedinih ključnih procesa, smanjivanjem antagonizma prema inspektorima zaštite na radu i osvješćivanjem važnosti zaštite na radu te njezine primjene u proizvodnim procesima i radnoj okolini.

Pratite web stranicu Hrvatske obrtničke komore jer i u 2022. pripremamo korisne edukacije s ciljem stjecanja novih i dodatnih znanja i vještina.

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr