Obrtničke novine

Obveza registracije prijevoznika koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika u ENTRY/EXIT i ETIAS sustave

Obavijest prijevoznicima koji posjeduju licenciju za međunarodni prijevoz putnika u cestovnom prometu o obvezi postupka registracije prijevoznika.

Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održali su sastanak s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova, HOK-a, HGK-a i predstavnicima autobusnih prijevoznika na temu implementacije ENTRY/EXIT i ETIAS sustava.

Cilj sastanka bio je skrenuti pozornost na predmetne uredbe i njihove provedbene akte, upoznavanje s implementacijom ENTRY/EXIT i ETIAS sustava s naglaskom na obveze prijevoznika, odnosno sve što prijevoznici moraju predvidjeti kroz svoj proces rada u narednom periodu kako bi uvođenje oba sustava na razini EU dočekali spremni. Implementacija sustava ENTRY/EXIT na razini EU očekuje se u rujnu 2022. godine, dok se implementacija ETIAS sustava očekuje do kraja 2023. godine.

Prijevoznici iz članka 45. stavka 1. Uredbe (EU) 2018/1240 koji obavljaju djelatnost prijevoza putnika na državnom području država članica moraju se registrirati kako bi im se odobrio pristup sustavu za autentifikaciju i mogućnost provjere, imaju li državljani trećih zemalja koji podliježu obvezi posjedovanja odobrenja putovanja, valjano odobrenje putovanja.

Postupak registracije je potrebno započeti popunjavanjem priloženog obrasca za registraciju (Carriers Registration Form) kojeg je potrebno poslati u poštanski pretinac eu-LISA Carriers Onboarding carriers_onboarding@eulisa.europa.eu. Detaljne upute o postupku registracije nalaze se u uvodnom pismu (Introductory letter - Carries registration progress). Ukoliko je obrazac za registraciju ispravno podnesen, agencija eu-LISA registrirat će prijevoznika i o tome će ga obavijestiti. Dodatne informacije i obrasce za registraciju svaki prijevoznik može također naći na webu www.eulisa.europa.eu „Working Group for Carriers“.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nacionalna je kontakt točka zadužena za implementaciju Uredbe (EU) 2018/1240 (ETIAS). Nakon uspješno odrađene registracije u sustav potrebno je dostaviti obavijest Ministarstvu o izvršenoj registraciji i to na način da prijevoznik dostavi na mail CestovniPrijevoznici.Registracija@mmpi.hr podatke o prijevozniku koji je registriran u sustav (naziv tvrtke ili obrta, adresa, mail).

Na dnu stranice možete preuzeti sljedeće:

- ENTRY-EXIT i ETIAS – načelne obveze prijevoznika pptx.

- Raspored video sastanaka za prijevoznike_eu-LISA

- Introductory letter - Carries registration progress

- Carriers Regisration form

Carriers Registration Process_Introductory Letter-Final (002).docx

Raspored video sastanaka za prijevoznike_eu-LISA.docx

F01-Carrier Registration Form_v_2_3 (002).docx

ENTRY - EXIT i ETIAS - NAČELNE OBVEZE PRIJEVOZNIKA.pdf

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr