Obrtničke novine

Bez povezivanja tržišta rada i obrazovnog sustava nema kvalitetnog strukovnog obrazovanja, a bez njega ni konkurentnog gospodarstva, istaknuto je na promociji obrtnika i poslodavaca

U četvrtak 26. svibnja održana je promocija poslodavaca i ostalih stručnjaka koji su sudjelovali u izradi standarda zanimanja koje je Hrvatska obrtnička komora izradila u sklopu projekta „Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada. 

Projekt je za cilj imao značajnije povezati tržište rada i sustav obrazovanja provedbom Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) kroz razvoj standarda zanimanja.

Važnost sudjelovanja obrtnika i poduzetnika u izradi standarda zanimanja, kako je rečeno, je u tome što oni najbolje poznaju poslove i kompetencije potrebne za obavljanje određenog zanimanja.

U projekt izrade standarda zanimanja bilo je uključeno više od 140 obrtnika i poduzetnika.

Nositelj projekta je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u partnerstvu s HOK-om, HGK-om, HUP-om i Strukovnom udrugom djelatnika u upravljanju ljudskim resursima - HR CENTAR.

Potpredsjednik HOK-a Davor Pleško je istaknuo važnost strukovnog obrazovanja navodeći kako su potrebe za strukovnim zanimanjima velike i ta su zanimanja temelj gospodarstva.

Kazao je kako hrvatsko gospodarstvo godinama upozorava kako vještine i kompetencije koje producira obrazovni sustav ne odgovaraju onome što traži tržište rada te kako je krajnje je vrijeme da se krene s promjenama.

Za kvalitetno strukovno obrazovanje, kako je rekao, nužna je suradnja svih dionika u sustavu.

I načelnica Sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Danijela Žagar i načelnica Sektora za tržište rada Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Irena Bačelić su istaknule važnost povezivanja obrazovanja i tržišta rada.

Strukovno obrazovanje, kako je rečeno, ne može se unaprjeđivati bez povezivanja s poslodavcima, odnosno gospodarstvom. Samo tako se mogu zadovoljiti potrebe tržišta rada.

Glavna tajnica HOK-a Mirela Lekić je istaknula kako su uključivanjem u projekt obrtnici dobili priliku reći koje kompetencije treba imati osoba koja završava neki od obrazovnih programa kako bi uspješno poslovala u svom zanimanju.

Svi obrtnici mogli su reći koje su kompetencije potrebne i one ulaze u dokument Standard zanimanja na temelju kojeg će se izrađivati standard kvalifikacija, a krajnji je cilj kurikulum koji mora zadovoljiti potrebe tržišta rada, kazala je. 

Od 50 zanimanja za koje je bio odgovoran HOK 38 standarda je već upisano u registar HKO-a i sada se brzo kreće u izradu standarda kvalifikacije i potom u kurikulum, navela je.

Izvor: HINA

Slike sudionika i nagrađenih možete pronaći na poveznici:

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/bez-povezivanja-trzista-rada-i-obrazovnog-sustava-nema-kvalitetnog-strukovnog-obrazovanja-bez-njega

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr