Obrtničke novine

Radni sastanak Ceha ugostitelja HOK-a s kolegama iz Istre i Kvarnera

Sinergijsko djelovanje lokalne i nacionalne razine važno je za rješavanje problema ugostiteljske struke i poboljšanje položaja sektora

Na inicijativu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u Poreču je održan sastanak s predstavnicima Ceha ugostitelja Istarske i Primorsko-goranske županije. Predstavnici struke susreli su se kako bi razmijenili informacije o aktivnostima krovnog ceha i županijskih podružnica, ali i razgovarali o položaju ugostitelja kojima je pandemija ozbiljno ugrozila poslovnu aktivnosti.

Ugostiteljima su predstavljene mnogobrojne inicijative HOK-a za vrijeme trajanja krize izazvane pandemijom, obrazloženi su im zahtjevi prema resornim institucijama te izneseni prijedlozi ekonomskih i epidemioloških mjera usmjerenih ka smanjivanju štete u poslovanju. Također, prezentirani su im dugoročni rezultati rada Ceha ugostitelja te način na koji Ceh kao predstavnik struke prati i utječe na zakonodavni okvir, kako bi njegovo donošenje i primjena unaprijedilo poslovanje ugostitelja i kako bi se spriječila eventualna šteta za poslovanje.

„Komunikacija između kolega je važna, informacije s terena su ključne kako bi mogli što bolje oblikovati zahtjeve prema nadležnim institucijama. Nalazimo se u jednom neizvjesnom razdoblju za poslovanje ugostitelja, a radnim sastancima s kolegama želimo na što konkretniji način artikulirali naša traženja te brzo reagirati na sve promjene. Poslovna djelatnost ovisi o odlukama državne vlasti, ali isto tako neizostavan dio naše poslovne aktivnosti uključuje lokalnu upravu i samoupravu. Tu veliku ulogu igraju lokalni cehovi ugostitelja, koji dobrom suradnjom sa svojim gradovima i županijama stvaraju bolje okruženje za rad sektora. Prošla godina je bila teška za ugostitelje, zdravstvena kriza pokrenula je gospodarsku krizu. Ugostitelji će trebati veliku potporu svih ključnih dionika kako bi očuvali i normalizirali poslovnu aktivnost“, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Aktivnosti Ceha ugostitelja Istarske županije predstavio je predsjednik Stanislav Briškoski. Da je njihov rad zaista primjer dobre prakse govori popis aktivnosti i inicijativa koje ovaj Ceh provodi. Briškoski je istaknuo kako imaju dobru suradnju sa županijom kao i s regionalnim stožerom civilne zaštite te kako je Ceh ugostitelja Istarske županije relevantan sugovornik na svim razinama, čiji se prijedlozi uvažavaju. Njihova snaga je, kaže Briškoski, u aktivnim i stručnim članovima Ceha kojima je zastupanje interesa struke prioritet.

Sastanku su prisutvovali i istarski ugostitelji koji su govorili o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Nedostatak kvalificirane radne snage, manjak investicija usmjerenih ka povećanju konkurentnosti, neujednačeno postupanje pri inspekcijskim nadzorima i trenutna ekonomska kriza istaknuti su kao dugoročne ugroze poslovanja ugostiteljske struke. Ugostitelji su naglasili kako je za uspješnu turističku sezonu presudno inzistirati da se djelatnici u ugostiteljstvu prioritetno cijepe, jer se jedino na taj način možemo pozicinirati kao sigurna destinacija. Također, Vlada RH mora dati signal kako će se mjere potpore za očuvanje radnih mjesta te nadoknada financijskih troškova nastaviti dok god to okolnosti budu zahtjevale. Istaknuli su kako je značaj ugostiteljstva za turizam neizmjeran te kako su upravo ugostitelji najbolji ambasadori Hrvatske u svijetu, stoga je briga za ovaj sektor nacionalno važna. Sastanak je iznjedrio nekoliko prijedloga koji će biti upućeni nadležnim institucijama. Ugostitelji su složni – samo zajedničkim nastupom, konkretnim prijedlozima i ustrajnošću u uvažavanju zahtjeva mogu poboljšati položaj struke.  

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr