Obrtničke novine

Pripremiti realan i ostvariv plan za krizne situacije – osigurati sredstva za poseban fond za krizne situacije

Iz trenutne situacije dnevnog velikog broja zaraženih koronavirusom vidljivo je kako će se kriza nastaviti, stoga je nužno poduzeti i nove mjere kojima će se ublažiti dugoročne posljedice i stvoriti temelji za isto tako brzu reakciju mjerama u mogućim novim krizama.

S ciljem osiguranja sredstava za krizne situacije, Hrvatska obrtnička komora uputila je sljedeće zahtjeve resornom ministarstvu:
• Rebalans proračuna na strani izdataka državnog proračuna te u nadolazećem razdoblju kao stalnu stavku planirati izdvajanje sredstava u poseban fond koji bi bio izvor zadržavanja radnih mjesta u budućnosti i pomoći gospodarstvu;
• Proširenje mjera na sve djelatnosti i sektore, s posebnim naglaskom na sve djelatnosti povezane s turizmom, uz transparentnost i promjenu kriterija za mogućnost ostvarivanja potpore:
– dokaz sezonalnosti i pad primitaka na temelju tablice usporedbe primitaka za obrtnike izvan sustava PDV-a, uz uvjet pada primitka od najmanje 35% u 3. i 4. kvartalu 2020. godine
– mogućnost prijave svih sudionika povezanih s turističkim sektorom
– dokaz povezanosti djelatnosti s turizmom za proizvodne obrte i uslužne djelatnosti
– zadržati oslobođenje od plaćanja doprinosa i za obrtnike za vrijeme pada prihoda većeg od 30% u odnosu na isto razdoblje prošle godine
– oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu;
• Kod obračuna naknade za koncesijska odobrenja obračunavati umanjeni iznos naknade propisan Uredbom o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru i to samo za mjesece u kojima se radilo.

Izvor; www,hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr