Obrtničke novine

HOK: Rasteretite obrtnike u e-Komunikaciji sa sudovima

Hrvatska obrtnička komora ustraje u traženju jednostavnijeg pristupa sustavu e-Komunikacije obrtnika sa sudovima na način da se sustav izmijeni odnosno nadogradi kako bi tehnički i financijski bio prihvatljiv obrtnicima. Naime, propisivanjem obveze korištenja sustava isključivo kroz vjerodajnice visoke razine sigurnosti dodatno se financijski i administrativno opterećuju obrtnici. To znači da bi svaki obrtnik, ako želi pristupiti sustavu e-Komunikacija sa sudovima te nema e-osobnu iskaznicu, sada imao dodatni trošak pribave certifikata visoke razine u iznosu 51,76 EUR + PDV godišnje, a certifikat se izdaje na dvije godine.

Naime, FINA obrtnicima kao poslovnim subjektima izdaje poslovne, a ne osobne certifikate jer ih koriste u poslovne svrhe. Uz to potrebno je podmiriti i troškove jednokratne registracije u poslovni PKI sustav FINA-e, ako obrtnik nema niti jedan drugi FINA-in certifikat, dok je pribavljanje i instaliranje e-osobne iskaznice vremenski dugotrajnije i komplicirano za mikro poduzetnike.

HOK traži hitno postupanje prema zahtjevu da se omogući pristup sustavu e-Komunikacije putem vjerodajnice značajne razine sigurnosti. Određeni broj obrtnika ne koriste niti računalo u svom poslovanju pa dakle  nemaju tehničke preduvjete za pristup sustavu e-Komunikacije zbog čega im prijeti gubitak procesnih prava i nastanak štete, a obzirom da elektronička komunikacija sa sudovima započinje 20. srpnja te je obavezna za sve obrtnike, ako ne žele riskirati nepravovremeno informiranje o tijeku sudskog postupka, istek rokova u sudskom postupku i gubitak procesnih prava.

Hrvatska obrtnička komora opetovano je službeno uputila ovakva traženja nadležnom Ministarstvu. Naime, iako je neupitno da digitalizacija iziskuje dodatna financijska sredstva usmjerena na ulaganja u nove tehnologije, valja imati na umu da je upravo svrha novih digitalnih rješenja jednostavnije poslovanje obrtnika bez nepotrebnog financijskog opterećenja, sve s ciljem jačanja konkurentnosti i otpornosti obrtnika te uspješnije zelene i digitalne tranzicije.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr