Obrtničke novine

Završena 10. Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova

Alternativno rješavanje sporova kao preduvjet investiranju u RH

Uspješno je održana 10. Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK), 23. i 24. listopada 2019., a koja je i ovaj put ugostila domaće i međunarodne stručnjake.

Pokrovitelji konferencije su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH te Ministarstvo pravosuđa RH koje je i suorganizator te se u suradnji s tim ministarstvom i Vijećem Europe, uz potporu Odbora za učinkovitost pravosuđa (CEPEJ) ovom konferencijom obilježava i Europski dan pravosuđa 2019. u Republici Hrvatskoj.

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni ugledni gosti, a konferenciju je u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde-Grabar Kitarović otvorio predsjednik Vrhovnog suda RH, Đuro Sessa koji je istaknuo da alternativno rješavanje sporova donosi brojne prednosti strankama u sporu te da bi mirenje pred centrima za mirenje trebalo biti važan čimbenik u jačanju vladavine prava i pravne sigurnosti u Republici Hrvatskoj. 

Uvodno u ime predsjednika HOK-a okupljene je pozdravio potpredsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil te izjavio: „Uz ostale, pravna sigurnost je nezaobilazan, uvjet koji čini zemlju konkurentnom i privlačnom za investitore. Zadovoljenje te pretpostavke potiče ulaganja među kojima važnu ulogu uz već poznatu arbitražu sve više ima i medijacija kao investitorima poznati način izvansudskog rješavanja sporova. Efikasnim rješavanjem sporova poduzetnicima i njihovim poslovnim partnerima, među kojima je i sama država,  omogućava se brži  i sigurniji završetak poslovnih projekata. Hrvatska obrtnička komora se zalaže za poticanje velikih investicija i projekata s obzirom da su naši članovi najčešće na njima angažirani kao podizvođači te im je efikasno rješavanje svih spornih situacija tijekom realizacije projekata između investitora i glavnog izvođača izuzetno važno kako bi mogli pravovremeno naplatiti svoje odrađene poslove“.

Ispred Ministarstva pravosuđa RH, koje je i suorganizator ovog događanja, okupljene je pozdravio državni tajnik Josip Salapić rekavši kako medijacija kao jeftiniji i brži postupak od onog na sudovima omogućava jednu važnu stvar – obostrano zadovoljstvo stranaka po završetku procesa.

Ivana Soić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta rekla je kako je upravo Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta RH prije dvije godine odabralo tijela potvrđena i od Europske komisije akreditirana za alternativno rješavanje potrošačkih sporova. Istaknula je važnost online platformi u ovom procesu, koje je omogućeno i preko Europskog potrošačkog centra koji djeluje pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, sudionicima se obratila zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić te naglasila kako Grad Zagreb, svjestan važnosti alternativnog rješavanja sporova daje punu podršku ovoj stručnoj konferenciji te istaknula važnost tema konferencije kao i efikasnost alternativnog rješavanja sporova u kontekstu ekonomske analize prava.

Radni dio prvog dana započeo je uvodom u teme konferencije tajnice Suda časti i Centra za mirenje HOK-a Suzane Kolesar u kojima je istaknut glavni cilj organizacije konferencije, a to je nužnost suradnje resora pravosuđa i uprave s gospodarstvom preko Hrvatske obrtničke komore i drugih asocijacija gospodarstvenika.

U prvom dijelu programa o medijaciji u Europskoj uniji predavanje o radu Radne grupe za medijaciju pri Odboru za učinkovitost pravosuđa Vijeća Europe održala je Nina Betetto, članica te radne grupe i sutkinja Vrhovnog suda Republike Slovenije. Brian Hutchinson, izvanredni profesor sa Sveučilišta u Dublinu, UCD Sutherland Pravni fakultet predstavio je medijaciju kao učinkovito sredstvo za rješavanje prekograničnih sporova u EU-u i do toga koristi za europske male i srednje poduzetnike. Delphine Borne, pravnica iz Konfederacije malih i srednjih poduzeća održala je predavanje o digitalizacija malih i srednjih poduzetnika i medijaciji kao alternativnom način rješavanja potrošačkih sporova u Francuskoj. O izazovima pri sklapanju adhezijskih ugovora i opasnostima za potrošače govorila je Jelena Uzelac, viši predavač izEffectusa studija financija i prava, a Christoph Riedmann, savjetnik za digitalizaciju uEUROCHAMBRES Udruženju europskih trgovinskih i industrijskih komora, predstavio je medijaciju kao osnovno sredstvo za rješavanje sukoba između internetskih platformi i poduzeća istaknuvši novu uredbu EU o medijaciji kao ARS u rješavanju sporova između poduzetnika i internetskih platformi u turizmu koja stupa na snagu od 2021.

U dijelu „Digitalizacija pravosuđa“  postignuća i iskustva u digitalizacija pravosuđa Nizozemske predstavila je Dory Reiling, viša sutkinjaOkružnog suda u Amsterdamu, IT rješenja za pretvaranje govora u tekst i primjere iz prakse Carlo Eugeni, predsjednik Znanstvenog odbora Intersteno –Međunarodne federacije za obradu informacija i komunikacije, dok su o iskustvima Hrvatske u području digitalizacije pravosuđa govorili Nevenka Baran, savjetnica ministra pravosuđa RH i sutkinja Visokog trgovačkog suda RH, Iva Žutelija Krešić, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, te Dalibor Valinčić, Odvjetnik I partner u Wolf Theiss.

Drugi dan konferencije otvoren je osvrtom na projekte i aktivnosti Europske komisije u području zaštite potrošača koje su predstavili Suzana Kolesar, tajnica Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u i Delphine Borne, a potom je uslijedila glavna tema „Hrvatska – destinacija za međunarodne investicije, uz medijaciju (i/ili arbitražu) kao efikasan način rješavanja sporova“.

Sudionicima se posebno bile interesantne prezentacije uglednih stručnjaka koji su prezentirali mogućnosti i prednosti medijacije kao alternativnog načina rješavanja sporova u međunarodno investicijskim projektima. O investicijama i investicijskoj klimi u Hrvatskoj izlaganje je održao Davor Pitting iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH. Međunarodnu trgovačku i investicijsku medijaciju i specifičnosti ICSID medijacije predstavio je Joe Tirado, partner i ko-voditelj međunarodne arbitraža i ARS-a pri Garrigues UK LLP dok je o medijaciji u prekograničnim sporovima - međukulturalnim razlikama između stranaka izlaganje održao Tat Lim, partner uAequitas Law LLP, Maxwell Mediators i akreditirani medijator. O novousvojenoj Singapurskoj konvenciji kao velikoj podršci medijaciji izlaganje je održao Brian Hutchinson, te Maria Beatriz Burghetto, međunarodna stručnjakinja za rješavanje sporova i ugovore iz JA Cremades & Partners koja je istaknula vrijednost Arb-Med-Arb klauzula Singapurske konvencije kao i višeslojnih klauzula u prekograničnim transakcijama. Putem video konferencije u radu konferencije sudjelovala je i Frauke Nitschke iz Ureda Svjetske banke u Washingtonu koja je dala prikaz ICSID-ovih medijacijskih pravila u sporovima između investitora i države.

Konferencija je utvrdila zaključke u pravcu inicijativa za jačanje razvoja medijacije u Europskoj uniji te na razini Republike Hrvatske veće uključivanje Hrvatske obrtničke komore i drugih asocijacija kao legitimnih predstavnika korisnika usluga pravosuđa i uprave u izradu Nacionalne razvojne strategije RH za razdoblje do 2030. te u projekte u području pravosuđa.

Partner konferencije je visoko učilište EFFECTUS - studij financije i pravo, medijski pokrovitelji Suvremena.hr, 24 sata te Poslovni dnevnik.

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr