Obrtničke novine

HOK najavio osnivanje Fonda solidarnosti

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil je u srijedu, 10. siječnja 2023. u HOK-u s predsjednicima cehova i sekcija koji su održali strukovna događanja u protekloj godini predstavio realizirane i planirane aktivnosti za unapređenje pojedinih djelatnosti i obrtništvo u cjelini. Predstavljen je ojačan cehovski sustav, povećan je broj članova u cehovima i sekcijama koji aktivno doprinose poboljšanju svoje djelatnosti, pri čemu veliku ulogu imaju strukovna događanja gdje se definiraju rješenja problema i iste adresiraju na nadležne institucije.

Tako su i protekle godine održani tradicionalni Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, Susret ribara i 1. Susret računovođa, a započeto je i s Obrtničkim fokusom – serijom tribina o aktualnostima u obrtništvu na kojima će se i u ovoj godini problematizirati i tražiti rješenja. U ovoj godini predviđeno je  još više strukovnih događanja važnih za unapređenje struke – uz već navedene, Kongres ugostitelja i susrete ribara i računovođa, u planu je održavanje 3. Foruma cvjećara i natjecanje cvjećara, održavanje dana frizera i kozmetičara HOK-a pod nazivom Majstori ljepote 2024. te susreti prijevoznika, graditelja, trgovaca.

 U protekloj godini, uz kontinuiranu savjetodavnu podršku obrtnicima – 2500 pisanih odgovora i približno 50ak dnevno jednostavnijih telefonskih odgovora  – dane su primjedbe na 34 zakonska propisa kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje za obrtnike. U provođenju javnih ovlasti HOK-a,  između ostalog, položen  je 771 majstorski ispit, 770 ispita o stručnoj osposobljenosti i 241 ispit iz osnovnih znanja o poučavanju učenika na naukovanju. Također, sufinanciran je nastup više od 600 obrtnika na 18 sajmova u vrijednosti 120 tisuća eura. U ovoj godini izuzetno važan će biti rad na novim kurikulumima s Ministarstvom gospodarstva, kako bi sustav obrazovanja odgovarao potrebama tržišta te kako bismo stvorili potrebnu radnu snagu, uz kontinuiranu promociju obrtničkih zanimanja.

Generalno ćemo nastaviti tražiti za hrvatsko obrtništvo nastavak mjera pomoći u smislu ograničenja cijena energenata, kao i porezno rasterećenje gdje god je to moguće te pojačane kontrole obavljanja neregistrirane djelatnosti, kao i intenzivan i aktivan angažman svih uključenih u prilagodbu sustava obrazovanja potrebama tržišta. Ono što će također biti veoma značajno za obrtnike u ovoj godini – osnivamo Fond solidarnosti kako bismo pomogli obrtnicima u nevolji.  Nastavit ćemo jačati svoje usluge za naše obrtnike kako bi u svojoj Kući mogli dobiti svu potrebnu pomoć i podršku. Obrtništvo je snažno i otporno, sada je riječ o više od 112 tisuća obrta odnosno rastu od 9,8 % ili 10.000 obrta u godinu dana, a na nama je čast i odgovornost da zastupamo interese svakog od njih“, istaknuo je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Naime, trenutačno je u izradi i na usuglašavanju unutar komorskog sustava prijedlog Fonda solidarnosti, riječ je o isplati novčane pomoći članovima Hrvatske obrtničke komore za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta na imovini i/ili štetnih nastalih na području RH, a koje će biti uređeno Pravilnikom i kriterijima, uz nadležno Povjerenstvo obrtnika koji će zastupati sve krajeve Hrvatske.

Na poveznicama se nalaze još jednom predstavljeni zahtjevi cehova HOK-a s 26. Susreta ribara te s 35. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, kao i zaključci s 1. Susreta računovođa.

Izvor: www.hok.hr

Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr