Obrtničke novine

Startup srijeda: Paušalni obrti zainteresirali više od 300 sudionika

Startup srijeda u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) s temom “Paušalni obrti i investicije”, u HOK-u okupila više od 300 sudionika. Uvodnim pozdravom okupljenima se obratio predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec te pozvao one koji planiraju realizirati svoju poduzetničku ideju, da se za sva pitanja i savjete obrate Hrvatskoj obrtničkoj komori. Predsjednik CRANE-a Davorin Štetner ponudio je novim poduzetnicima pomoć putem prenošenja znanja i kontakata za uvod u svijet biznisa. Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić, navela je prednosti paušalnih obrta te istaknula jednostavnost registracije i unošenja promjena unutar obrta putem aplikacije eObrt, niže troškove osnivanja, a objasnila je i kako HOK može pomoći prilikom otvaranja paušalnog obrta. Osvrnula se i na uvjete koji moraju biti ispunjeni za paušalno oporezivanje te na plaćanje manjih doprinosa od ostalih. Pozvala je sve da se upoznaju sa zakonima i promjenama koje se redovito objavljuju na stranicama HOK-a te na korištenje savjetodavne službe HOK-a. Sudionici panel rasprave, član Upravnog odbora CRANE-a Saša Cvetojević, Đurđica Mostarčić te freelancer Tomislav Veg, razgovarali su je li jednostavnost poslovanja važnija od porezne presije. Veg navodi da su manji troškovi i jednostavnost osnivanja bili presudni u odabiru otvaranja obrta u odnosu na j.d.o.o. Također, većina bi se prisutnih koja razmišlja o pokretanju svog posla, prije odlučila za obrt. Isto tako, godišnji limit za neobračunavanje PDV-a prilikom stjecanja nekog dobra, iznosi 77.000 kn. Cvetojević je istaknuo kako je prilikom otvaranja vlastitog obrta važno imati poduzetnički put te biti svjestan da su ulaskom u sustav paušalnog obrta troškovi znatno manji. Sudionici Startup srijede imali su priliku čuti i osnivača startupa Ferrodus, Vedrana Presečkog, pobjednika Startup Bjelovar 2018 natjecanja, koji je predstavio svoje već uspješno poslovanje te odgovorio na pitanja predsjednika CRANE-a Davorina Štetnera o mogućim problemima s birokracijom prilikom izvoza, prednostima manje sredine iz koje je sve pokrenuto te koliko mu je pobjeda na Startup Bjelovar 2018 natjecanju pomogla u razvoju. Za kraj, predstavila su se i tri startupa koji su pitchalisvoje ideje i projekte. Led su probili EazyOil, koji su osmislili sustav automatske naplate goriva i prezentirali gledišta sa strane kupaca i sa strane benzinskih postaja, naveli probleme te poslovni model. Mundus je predstavio pametnu društvenu igru te su se pohvalili suradnjom s 48 škola u Hrvatskoj, ali i s Australijom i Novim Zelandom. Održan je i pitchstartupa BikePin koji su izradili uređaj za praćenje bicikala u cilju sprječavanja krađa te povećanja broja pronađenih. Nakon završetka konferencije, sudionici su postavili brojna pitanja, što govori o njihovom interesu za ovu temu. Izvor: Croatian business angels network (CRANE) Izvor: www.hok.hr


Udruženje Obrtnika Bujštine - UOB

Portal Udruženja obrtnika bujštine gdje možete pronaći sve važne i relevantne vijesti vezane za vaš obrt na području grada Umaga, Buja i Novigrada.

Udruženje Obrtnika Bujštine svojim radom doprinosi zbližavanju svojih članova te razmjeni poslovnih ideja, riješavanju njihovih problema i ostavrivanju zajedničkih interesa.

KONTAKT INFO

Adresa : Pozioi 2, ,52470 Umag

Telefon : +385 52 741 851

Mobitel :

E-mail : udruzenje-obrtnika-bujstine@pu.t-com.hr